BIOGRAFIE / BIOGRAPHY / BIOGRAPHIE

netherlands unitedkingdom france bosnia spain italy deutschland
hr_piksi

Biografie

Componist, concertaccordeonist, pianist en muziekdocent Nihad Hrustanbegovic (1973) begon met accordeonlessen op 9 jarige leeftijd in Bosnië Herzegovina. In 1988, 1990 en 1991 werd Hrustanbegovic de winnaar van klassieke muziekconcoursen in Bosnië Herzegovina en voormalig Joegoslavië (als solist en met ensemble) en in 1995 vervolgde zijn muziekopleiding in Nederland. Als student volgde Hrustanbegovic in Nederland het Erasmus project voor nieuwe accordeonmuziek en -performance, een intensief programma voor accordeonstudenten uit de heel Europa op het gebied van originele accordeonmuziek in o.a. Graz, Kopenhagen, Rotterdam, Helsinki, Berlijn en Essen en de masterclasses bij Friedrich Lips, James Crabb, Margit Kern en Matti Rantanen. Hrustanbegovic studeerde van 1995 t/m 2002 aan het ArtEZ Conservatorium & Messiean academie bij Miny Dekkers en Gerie Daanen en behaalde zijn diploma Docerend musicus in 2000 en slaagde cum laude voor Master of Music in 2002.

Als componist schreef Hrustanbegovic onder andere de Wereldpromenade (Stork suite) voor de Heineken Extra Cold TV Commercial (2007), Balkan Sorrow voor de internationaal bekroonde Zwitserse korte film “Zimmer 606” van Peter Volkart (2012), en de Tango Village voor de documentaire film Natural Born Farmers van Jack Janssen (2015). Hrustanbegovic heeft inmiddels 7 solo albums uitgebracht : ‘The Best of Concert Accordion’ (2007) ´Opus 7 The Cross Over´,´ Live In Het Concertgebouw Amsterdam´, ´Sevdah for Petronella´ (solo piano album), ´Black Orpheus´, Vivaldi – The Four Seasons en Une belle journée. Hrustanbegovic was te zien en te horen o.a. in de TV programma De Wereld Draait Door (2007), Top 2000 A GoGo (2009) en Vrije Geluiden (2010).

In afgelopen 20 jaar in Nederland en de rest van Europa gaf Hrustanbegovic meer dan 1000 optredens : o.a. 7 keer in het Concertgebouw Amsterdam (3 keer een solo concert), in La Cathedrale Notre Dame Le Puy en Valley (nationaal monument van Frankrijk, pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en sinds 1998 onderdeel van UNESCO World Heritage Site), met Grace Jones in Paradiso, met Flairck in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam, Ridderzaal Den Haag, in Vredenburg Utrecht voor de toenmalige Hare Majesteit Koningin Beatrix, met Al Di Meola in Metropool en tijdens de opening van Sarajevo Film Festival.

★★★★★ « Als eerste accordeonist ter wereld is hij er in geslaagd om de complete The Four Seasons van Antonio Vivaldi, gebaseerd op de originele Urtext muziekpartituur, op de concertaccordeon te vertolken ». The Four Seasons kreeg van muziekjournalist en recensent Ludwig van Mechelen van Klassiek Centraal uit België vijf sterren in een recensie op 21 februari 2015. ‘Hrustanbegovic is gegaan voor een zo getrouw mogelijke weergave van de originele partituur. Gewaagd? Jazeker! Geslaagd? Jazeker! Aan elke muzikale eis van het genie Vivaldi wordt voldaan´. Dagblad Trouw: ‘Wat Pablo Casals voor de emancipatie van de cello betekende en Astor Piazzolla voor de bandoneon, doet Nihad Hrustanbegovic voor de accordeon. Hij bezorgt de poor man’s piano een volwaardige plaats op het concertpodium”. Een citaat uit Het Parool: “Een van de beste accordeonisten ter wereld’. La Montagne: « La performance à la hauteur de l’œuvre ». Le Progrès : « Un prodige » L ‘ eveil : La Cathedrale Notre – ‘ Dame du Puy vibre au son de l’ accordeon – Une public bluffe et sous la charme du talentueux musicien ‘.

hr_piksi

Interviews, concert en CD recensies

Interview in Het Parool, 24 december 2015, PS Kerst Special

Door Erik Voermans

Op zijn 21ste vluchtte Nihad Hrustanbegovic (42), een van ‘s werelds beste klassieke accordeonisten, uit Bosnië-Herzegovina. ‘Ik koos voor Nederland vanwege het Nederlands elftal. ‘In Frankrijk, waar hij op zijn accordeon Vivaldi’s Vier jaargetijden speelde, vonden ze vorig jaar dat hij zo’n lange en moeilijke naam had. ‘Nihad Hrustanbegovic uit Bosnië-Herzegovina’. Of die niet kon worden aangepast, vroeg een concertorganisator. “Natuurlijk kan dat, zei ik. Dus nu heet ik daar maestro Nihad Hrustanbegovic uit Bosnië-Herzegovina.”

Nihad Hrustanbegovic behoort tot de wereldtop van het gilde der klassieke accordeonisten, maar hij heeft zijn instrument al weken nauwelijks aangeraakt. Hij zou op 14 november in Parijs zijn bewerking van Vivaldi’s Vier jaargetijden spelen in kerk La Madeleine, maar als gevolg van de aanslagen werden alle concerten in Parijs geannuleerd. Hij is nog steeds zo van de gebeurtenissen onder de indruk dat zijn instrument sindsdien weinig de koffer uit is geweest. Maar in de hal van het Muziekgebouw aan ‘t IJ, waar we hebben afgesproken voor het interview, wordt hij toch verleid door de akoestiek. Hij pakt zijn accordeon, zucht eens diep en begint te spelen. De lente van Vivaldi, ‘omdat deze tijd behoefte heeft aan vrolijkheid’. Het klinkt prachtig in die galmrijke ruimte. En omdat hij kleine missertjes maakte, zegt hij na afloop: “Dit is voor het eerst sinds weken dat ik weer Vivaldi speel. En Vivaldi is verschrikkelijk lastig. Ik ben de enige op de wereld die dit doet.”

Lees het volledige interview: https://blendle.com/i/het-parool/ik-wilde-niet-schieten/bnl-par-20151224-5626574

Vier Jaargetijden op accordeon Klassiek centraal – Ludwig Van Mechelen 21/02/15

‘Nihad Hrustanbegovic wordt Vivaldi’

★★★★★ ‘Hrustanbegovic is gegaan voor een zo getrouw mogelijke weergave van de originele partituur. Een opdracht om ‘u’ tegen te zeggen want een orkestwerk transcriberen om het solo op accordeon te spelen zonder de partituur geweld aan te doen, het is een opdracht die nooit eerder iemand voor zijn rekening nam. Het moet gezegd dat de accordeonist zijn verregaande studie van de partituur van en literatuur over deze Vier Jaargetijden resultaat afgeworpen heeft. Het barokke karakter boet totaal niet in. Bovendien maakt Hrustanbegovic gebruik van de registers en perkt de bourdon in waardoor de vele details die het werk zijn unieke karakter geven, ten volle tot hun recht komen. De accordeonist weet over heel de lijn goed weer te geven wat Vivaldi allemaal in zijn Vier Jaargetijden stopte. Dat is meer dan wat vrolijke of donkere melodieën en akkoorden. We gaan het hier niet nog eens uit de doeken doen, maar wie meer wil lezen over de inhoud van Vivaldi’s werk, vindt behoorlijk wat info, in het Nederlands (goed punt!) in het tekstboekje van de CD. De uitmuntend geschoolde accordeonisten willen ook wel eens wat anders dan hedendaags werk en onder meer om die reden gooide Nihad Hrustanbegovic zich op Vivaldi’s Vier Jaargetijden. Gewaagd? Jazeker! Geslaagd? Jazeker! Aan elke muzikale eis van het genie Vivaldi wordt voldaan’.

WAT: Antonio Vivaldi – Vier Jaargetijden | WIE: Nihad Hrustanbegovic, accordeon | UITGAVE: Zefir Records – ZEF 9640
– See more at: http://www.klassiek-centraal.be/?q=recensie%2Fvier-jaargetijden-op-accordeon#sthash.7VNfyzVW.dpuf

Het Parool 13 september 2011, door Erik Voermans: ‘Een van de beste accordeonisten ter wereld zet eerste accordeonrecital in Concertgebouw op CD’.

‘Nihad Hrustanbegovic maakte inmiddels drie cd’s, waarop hij op een vanzelfsprekende en organische manier klassieke muziek koppelt aan jazz, wereldmuziek en pop. Hoogtepunt op zijn tweede cd “Opus 7 ‘The cross-over’ is het dramatische, bijna zeventien minuten durende ‘Non Sospiro Alhambra – Suite de transcendent’, waarin hij alle denkbare accordeontechnieken etaleert, maar vooral een prachtig verhaal vertelt’.

Dagblad Trouw – 21 juni 2010, Stan Rijven:

“Wat Pablo Casals voor de emancipatie van de cello betekende en Astor Piazzolla voor de bandoneon, doet Nihad Hrustanbegovic voor de accordeon. Hij bezorgt de poor man’s piano een volwaardige plaats op het concertpodium. Ook muzikaal gezien was de integrale uitvoering van zijn nieuwste cd grensverleggend. Op ‘The Crossover’ beklimt Hrustanbegovic vingervlug alle toonladders die de Balkan traditie via klassiek en jazz met pop en flamenco verbinden. Ondertussen versmelt hij virtuoos melodie en ritme tot één bedwelmende ervaring”.

Eindhovens Dagblad – 22 juni 2010, Rene van Peer:

“Nihad Hrustanbegović schildert met klanken. De accordeonist heeft zich een veelheid van genres eigen gemaakt, schakelt met groot gemak over van de ene stijl naar de andere. Zijn technische vaardigheid is indrukwekkend. Die zet hij in om zijn muziek kleur en diepte te geven. Een snel vibrato, variaties in toucher, melodische lijnen die hij in verschillende lagen over elkaar heen laat lopen. Het zijn middelen waarmee hij stukken opbouwt die zich organisch ontwikkelen. Terwijl hij aan het spelen is, ontspinnen ze zich als rijkgeschakeerde verhalen”.

Simon Vinkenoog, Amsterdam 10 augustus 2008:

“Diepe ontroering bij het optreden van de uit Bosnië-Herzegovina afkomstige Nihad Hrustanbegovic, een Django Reinhardt op de accordeon”.

Samenspel NOVAM, 1 maart 2008 Hans Barten:

“Dat het concertaccordeon bij uitstek geschikt is voor een solo concert bewijst CD ´The Best of Concert Accordion´ op voortreffelijke wijze. Van klassiek tot folkmuziek. Van klezmer tot modern. Het talent en virtuoos Hrustanbegovic weet met al deze genres uitstekend overweg te kunnen. Met heel veel gemak en muzikaal overwicht neemt hij de toehoorder mee in een zee van muzikale hoogstandjes. De musicus die uit een dergelijk technisch ingewikkeld en complex instrument als solist alle mogelijkheden weet te halen. Die er zo rijkelijk in aanwezig zijn, mag zich met recht en reden een maestro noemen, een virtuoos”.

Museum Belvedere 16 februari 2007, Jan Leerink:

“Magistraal in timbre . Neem een kast vol knoppen, tien vliegensvlugge vingers en een hoofd vol met muziek en je hebt Nihad Hrustanbegovic. Dartelend speelt hij the Children Symphony, genietend als een klein kind. Bach laat hij klinken alsof hij het kerkorgel in de dom van Keulen bespeelt en met Django Reinhardt vermengt hij jazz met tango. Virtuoos in klankkleur, magistraal in timbre. In zijn handen wordt de accordeon een compleet symfonieorkest. Nihad te horen spelen is pure emotie gekoppeld aan een ongeëvenaarde techniek”.

ArtEZ Conservatorium – Messiaen academie 2002, directeur Alex Manasen:

“Nihad is een uitstekend ambassadeur voor de muziek uit 20e en 21e eeuw. Hij beschikt over een repertoire dat vertoont drie gezichten die wel verschillen met elkaar maar ook bindingen met elkaar hebben. Transcripties van uit de klassieke muziek worden op een aantrekkelijke wijze tot klinken gebracht. Derde aspect ligt in de wortels van de volksmuziek. Hij is hij ook in staat om i.p.v. Bosnische volks muziek om tango en jazz als verbinding s element te kiezen. Het is echt van deze tijd om deze bruggen te creëren. Nihad is echt een hele goeie musicus”!

Stichting Muziek in Huis 2002 Nico de Gier:

“Nihad toont zich als een zeer bekwaam, betrouwbaar en zelfkritisch musicus, met een communicatieve (verbale en muzikale) vaardigheiden op en ‘rond’ het podium. Hij is een zeer integer musicus, met een grote passie en gedrevenheid voor zijn instrument, de accordeon, een beschikt over een groot technisch vermogen en een grote zeggingskracht. Zijn talent, zijn persoonlijkheid en het altijd blijven streven naar verbeteringen (zijn drive) maken van Nihad een in mijn ogen groot musicus”.

Messiaen academie, accordeon docent 2002 Gerie Daanen:

“Ik heb Nihad gedurende een 5-tal jaren in zijn studie begeleid; eerst als stage docent en later als docent tijdens Master of Music studie. Zijn talent, zowel muzikaal als technisch, ondersteunt door zijn geestdrift en vlijt, heeft gedurende deze jaren kunnen uitgroeien tot een niveau dat zich internationaal kan meten”.

Ensemble Flairck, 2002 multi-instrumentalist en componist Eric Visser:

“Nihad is een van de zeer weinige echte accordeon solisten die ik ken. Hij heeft een fabelachtige klassieke techniek en bovendien beheerst hij tevens een opvallende eigen techniek en stijl, grotendeels geworteld in zijn Oost Europese muzikale achtergrond. Vervolgens is hij ook een zeer kundig improviserend musicus. Deze factoren samen maken Nihad Hrustanbegovic tot uniek muzikant”.

hr_piksi