Accordeonles in Amsterdam

Nihad - 27
Accordeonles en workshops in Amsterdam. Tevens beschikbaar ook voor accordeon lessen in Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Kortom, in de hele Randstad.

De accordeonlessen en workshops van Nihad Hrustanbegovic zijn toegankelijk voor alle leeftijden. Van 7 t/m 77. Beginners, gevorderden, conservatorium studenten, afgestudeerde accordeon docenten en professionals. De manier van les geven van Nihad is gericht op de smaak, de muzikale en technische ontwikkeling. Na de eerste kennismakingsles wordt een methode samengesteld die bij de leerling past aan de hand van zijn of haar wensen en doelstellingen. Iedereen krijgt dus les op maat.

De accordeonlessen bestaan uit diverse onderdelen. Kennis maken met het accordeon als instrument en de muziektheorie. Accordeon als instrument, muziektheorie, houding als essentiële element en de belangrijkste technische aspecten van het accordeonspel, leren hoe je de toonvorming en articulatiemogelijkheden op het accordeon kunt beheersen, klankkleur, balgvoering en balgtechnieken, vingerzetting, frasering, dynamiek, registers, creëren van een eigen sound en stijl in de muziek, interpretatie, ritme en tempo, spelen van bladmuziek en of op gehoor, en de ontwikkeling van eigen muziekstijl.

Muziek repertoire? Alles kan tegenwoordig met een accordeon (piano of knop) en je kan kiezen uit vele muzikale stijlen en composities: klassiek, musique sacrée, sevdah, balkan, jazz, filmmuziek, tango, cross-over, jazz, musette, pop, hotclub de france en gipsy jazz. Als je van alle muziekaanbod niet genoeg kunt krijgen dan kun je ook leren improviseren en met Nihad samen spelen tijdens de les en eventueel je eigen composities ontwikkelen. Bladmuziek of auditieve ontwikkeling?

Heb je nog geen accordeon? Geen probleem. Tijdens de eerste accordeonles gaan we bekijken welke accordeon het beste bij je past. Lessen zijn mogelijk van maandag t/m vrijdag en ook in het weekend. De lesperiode is van september t/m juni, een keer per week of een keer in de twee weken. Vaste en variabele lestijden zijn mogelijk. Lessen zijn individueel. U kunt kiezen voor de 10 lessen kaart, 20 lessen kaart of 30 lessen kaart. Afhankelijk van uw wens en voorkeur duurt de les 1 of 2 uur. In het geval van een workshop duurt de les 4 uur. Voor meer informatie over de lestijden en tarieven kun je contact opnemen via e mail info@nihad-accordeon.com of tel. 0644263651.

Nihad Hrustanbegovic woont in Nederland sinds 1994 en spreekt Nederlands, Engels, Bosnisch en Russisch. Nihad geeft les sinds 2000 en gaf accordeonles op o.a. het Conservatorium in Arnhem, Muziekschool De Lindenberg in Nijmegen, Muziekschool Twente in Almelo, en masterclasses en workshops op accordeonfestivals in Deventer, Groningen, Dubrovnik, Amsterdam en Frankrijk. Nihad Hrustanbegovic studeerde accordeon in Bosnië Herzegovina, in Nederland bij Gerie Daanen en Miny Dekkers op het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en volgde masterclasses o.a. in Finland, Duitsland, Polen, bij James Crabb, Friedrich Lips, Margit Kern, Joseph Maccerollo, Matti Rantanen, Helka Kymalainen, Mie Miki, Jury Schiskin, en Bogdan Dowlas.

hr_piksi

Accordeon playlist – Listen to Music around The world and get inspired

Nihad Hrustanbegovic – The Four Seasons – Antonio Vivaldi – Winter

In-Grid – Tu es foutu

Grace Jones – I’ve Seen That Face Before (Libertango)

Nihad Hrustanbegovic – Wereldpromenade – Heineken Extra Cold

La valse d’amelie – Yann Tiersen

Sous le ciel de Paris

All The Things – A. van Damme

Tico Tico – Jerome Richard

Asturias – F. Lips/I. Albeniz

Double Concerto BWV 1060 – R. Galliano

Concerto Classico – Mikołaj Majkusiak

Summer – A. Hrustevich / A. Vivaldi

Ural Trio – Rondo Capriccioso

Psenicice,sitno sjeme – Zehra Deovic

Johnny Meijer – Sweet Georgia Brown

hr_piksi

Het ontstaan en de geschiedenis van het accordeon

Het accordeon in het onderwijs en zijn invloedrijke bespelers, componisten en liefhebbers

Accordeon playlist – Listen to Music around the world and get inspired

hr_piksi

Het ontstaan en de geschiedenis van het accordeon

Het accordeon is een muziekinstrument dat behoort tot familie van de Aerophonen. De klank van het accordeon ontstaat door trillen van doorslaande metalen tongen. Het principe van het ontstaan van het geluid van het accordeon stamt al vanaf 5000 jaar geleden, van het Chinese muziekinstrument de Cheng, een soort mondorgel dat werd bedacht door Ling Lun, in opdracht van Keizer Huang Ti. De Cheng was een kalebas met een houten mondstuk en 12 tot 24 bamboepijpen van verschillende lengte. Achter het mondstuk zat een zwevende tong, waar de lucht langs geblazen werd.

Omdat de Cheng gebruik maakt van een doorslaande tong, wordt dit instrument gezien als de voorloper van het accordeon. In 1777 beleefde de Cheng zijn entree in Europa nadat een missionaris, Amin, een exemplaar van de Cheng had verzonden naar het Ministerie van Kunsten in Parijs. Iets later werd het instrument ook verzonden naar Rusland en Denmarken. Enkele andere instrumenten die ook als voorlopers van het accordeon genoemd kunnen worden zijn het portatief, het positief en het regaal. Deze drie Europese instrumenten stammen uit de 12e, de 15e en de 16e eeuw en hebben de kenmerken van een draagbaar orgel. In plaats van tongen hadden deze instrumenten pijpen en een balg, die werd bediend met de linkerhand. Met de rechterhand werd het klavier bespeeld. Dus men had ook in Europa een voorloper van het accordeon maar het was pas na de komst van de Cheng vanuit China dat er interesse werd getoond om een nieuw instrument te maken. Er werden volop experimenten uitgevoerd die leidden tot het ontstaan van veel instrumenten in 19e eeuw.

Het begon met de Handaeoline in 1822 door Christian Friedrich Ludwig Buschmann, vervolgens met Accordion (diatonisch – met akkoordknopjes aan de baskant en met duwen en trekken van de balg kreeg man op hetzelfde knopje een ander geluid). In 1829 werd door Cyrillus Damian patent aangevraagd op de naam en het instrument, welk afliep in 1834, Concertina in 1829 door Charles_Wheatstone, bandoneon in 1854 door Heinrich Band, en in 1850 werd door de Weense musicus F. Walter het eerste accordeon zoals wij het nu kennen ontworpen (dezelfde toon bij het duwen en trekken van de balg met druk op een knop of toets). In 1870 kwam de bajan, van de hand van Nicolai Ivanovitch Beloborodov (Russische variant van het accordeon die zo goed heeft geklonken dat bekende Russische componisten dit instrument direct gingen gebruiken in hun composities zoals Tchaikovsky in 1883), en tenslotte werd in 1897, door het bedrijf van Mathaus Bauer in Wenen, het eerste accordeon met melodiebas gebouwd, de voorloper van het concertaccordeon, dat later rond 1920, verder werd ontwikkeld in Rusland, Duitsland en Italië door diverse accordeonbouwers.

Damians Accordion ontwikkelde zich tot het Wiener-model, een instrument met 1, 2 of 3 rijen knoppen dat vooral in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland nog veel wordt bespeeld. De Handaeoline van Buschmann bleef zich ook ontwikkelen. Het resultaat hiervan is de Duitse harmonica, ook wel de trekharmonica genoemd.

hr_piksi

De ontwikkeling en verbetering van Damian’s Accordion door F. Walter was zo belangrijk dat het in 1852 leidde tot productie van het eerste piano-klavier-accordeon door het bedrijf Bouton in Parijs. In Toula 150 kilometer van Moskow waren Tonla, Timofei, Vorontzof en Sizov begonnen met het ontwikkelen van een diatonisch accordeon; dit leidde jaren later tot het ontstaan van indrukwekkende accordeonfabrieken zoals Jupiter. Na de aftrap in Frankrijk en Rusland van de eerste accordeonfabrieken begon in 1857 de Duitser Matthias Hohner een industrie in mondharmonica’s en later ook met accordeons in Trossingen.

In Italië ontstond rondom Castelfidardo in de 19e en 20e eeuw een bolwerk van accordeonfabrieken. In 1850 begon Bonacina in Lecco, in 1860 gevolgd door Chiusaroli in Recanat, in 1963 door Paolo Soprani in Castelfidardo die het zo goed deed dat het accordeon van zijn merk over de hele wereld een begrip werd. In 1876 volgde Dalappè & Figlio (Dalappè) in Stradella, en tenslotte kwam Pigini in 1946 met een accordeonfabriek waarvan de instrumenten inmiddels het meest indrukwekkende geluid voortbrengen voor klassieke, moderne en zelfs wereldmuziek. Dankzij de beste technische onderdelen heeft Pigini aangetoond een absolute uitblinker te zijn.

Vanwege o.a. zijn melodiebas, die veel mogelijkheden biedt voor stereotiep spel, worden deze instrumenten door duizenden studenten en concertmusici over de hele wereld bespeeld. Het geheim van Pigini : samenwerking met vele accordeonartiesten die zich verdiepen in het accordeongeluid, zoals o.a. Mogens Ellegaard en Peter Soave.

Het accordeon werd uiteindelijk een instrument dat is samengesteld als een gecombineerd systeem van doorslaande metalen tongen, balg en knoppen (baskant) en toetsen (of knoppen) kant. De klank van het instrument ontstaat door het trillen van metalen tongen. Dit gebeurt door er lucht in en uit te blazen met de balg. Om de klank te veranderen heeft men bedacht net zoals bij het orgel het gebruik van registers toe te passen. Er zijn vier soorten registers: grondregisters, consonantregisters, dissonantregisters en mengregisters. De grondregisters bestaan uit 8 voet registers (klinkt als notatie), 16 voet registers (klinkt een octaaf lager dan 8 voet) en 4 voet registers (klinkt een octaaf hoger dan de 8 voet).

Consonanten, dissonanten en mengregisters zijn de combinaties van alle mogelijke vermengingen tussen de 4 voet, 8 voet, en 16 voet. De registers zijn aanwezig op de meeste accordeons aan beide kanten. Er zijn tenslotte twee type accordeons; accordeons met standaardbas en accordeons met standaard en melodiebas – oftewel het concertaccordeon.

Door: Nihad Hrustanbegovic

©nihad-accordeon.com 2010

hr_piksi

Het accordeon in het onderwijs en zijn invloedrijke bespelers, componisten en liefhebbers

Het accordeononderwijs begon met de verschijning van de 1e accordeonmethode in 1831 door Pichenot welke werd uitgebracht door een uitgeverij in Parijs. Vervolgens werd een ander boek en methode geschreven door Mikhail I. Imhanitsky, Russisch met o.a. meer dan 200 publicaties van methodes en boeken, b.v. The art of accordion playing door Friedrich Lips, Einführung in die Komposition für Akkordeon door Hugo Hermann, The accordion in classical music door Helka Kymalainen, Book of Accordionists door Akim Basurmanov en Repertoirelijsten voor accordeon door het RIM in Utrecht. Het accordeon werd ook in vele landen instrument nummer een onder het volk. Vooral in de Balkan landen, Rusland, Frankrijk en Italië en Duitsland werd accordeon enorm populair. In Amerika maakte het accordeon in de jaren twintig furore. Bekende mensen die liefhebber van het accordeon werden en accordeon hebben gespeeld zijn o.a.: Elvis Presley, Richard Nixon, John Lenon, Charlie Chaplin, James Stewart, Weird Al Yancovik, Paul Simon, Duke Ellington, Cheryl Crow, Ginger Rogers, Fred Astaire, Clint Eastwood, Connie Francis en Grace Jones. Geïnspireerd door het instrument gingen ook bekende componisten voor het accordeon schrijven, zoals Peter Ilyitch Tchaikovsky (in 1883 voor het diatonische accordeon), Paul Hindemith (in 1921 voor het chromatische accordeon), Alban Berg, Charles Ives, Serge Prokofiev, Dmitri Shostakovich, Darius Mihaud, Sofia Gubaidulina, Toshio Hosokawa, Ole Schmidt, Jacob ter Veldhuis en Wladislaw Solotarjow.

In deze korte schets is het ook belangrijk te vermelden dat er in de Scandinavische landen een accordeonist en zeer inspirerend docent actief was, namelijk Mogens Ellegaard, die veel heeft bijgedragen om Scandinavische componisten te inspireren tot het schrijven van nieuwe composities voor het accordeon, o.a. Ole Schmidt en Vagn Holmboe. De Russische bajanist en docent Friedrich Lips werkte samen met componisten als Wladislaw Solotarjow en Sofia Gubaidulina.

Zeer inspirerende en waarschijnlijk meest succesvolle accordeonisten aller tijden zijn : Richard Galliano, Art van Damme, Charles Magnante, Johnny Meijer, Friedrich Lips, Viatcheslav Semionov, Mogens Elegaard, Jerome Richard, Alexander Poeluev, Peter Soave, Ludovic Beier, Kimmo Pohjonen, Gisela Walther, Helka Kymalainen en Maria Kalaniemi.

Componist en bandoneonist Astor Piazzolla speelde geen accordeon maar zijn muziek, tango nuevo werd gespeeld door accordeonisten over de hele wereld.

Tussen 1920 en 1950 gingen in vele landen de deuren van de muziekscholen open voor accordeon leerlingen. Het waren vooral opleidingen in Rusland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Scandinavische en Balkan landen die het voortouw namen.

hr_piksi

Vanaf 1970 ontstond een nieuwe generatie van accordeondocenten die toonaangevend zijn voor de ontwikkeling in het accordeononderwijs zoals Matti Rantanen in de Sibelius Academy te Helsinki, Frédéric Deschamps in het Conservatoire van Parijs, Ivan Koval in de Hochschule für Musik Franz Liszt te Weimar, Teodoro Anzellotti in de Hochschule für Musik und Theater te Biel, James Crabb en Geir Draugsvoll in Royal Danish Music Conservatory te Kopenhagen, Professor Owen Murray in de Royal Acadamy of Music te Londen, Friedrich Lips in Gnesin Music Academy te Moskou en Vasovic Vojin in de Middelbare Muziekopleiding te Kragujevac.

Typische accordeongeluiden en mogelijkheden die in de jaren 70 ontwikkeldzijn: Vibrato met rechterhand, vibrato met linkerhand, bellows shake, ricochet, cluster, toon glissando, cluster glissando, een vingertoonvorming -techniek in beide handen, en balggeluid.

Naast de ontwikkeling van de accordeonopleidingen zijn er ook vele accordeonorganisaties, musea en winkels over de hele wereld zoals de Confederation Internationale des Accordéonistes, Center for the Study of Free-Reed Instruments, Finnish Accordion Institute, Intermusik uit Kamen, Klank en Novam in Nederland, American Accordionists’ Association, Musée de l’Accordéon in Siran te Auvergne, Mirek Russian Accordion Museum, International Accordion Museum in Castelfidardo, Italië, Muziekhuis Gert Nijkamp in Apeldoorn en tenslotte Music Unlimited in Zwolle.

Door: Nihad Hrustanbegovic

©nihad-accordeon.com 2010